top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

ALFASAYISAL İŞLEMLER (UPPER())

Güncelleme tarihi: 1 Nis


Alfasayısal işlemler, programlamada metinsel (yani harf ve sayı) veriler üzerinde gerçekleştirilen işlemlerdir. Bu işlemler, metinleri birleştirmek, bölmek, karşılaştırmak, değiştirmek ve arama gibi işlemleri içerebilir.

Bunun yanı sıra, alfasayısal işlemler genellikle dize işleme işlevleri olarak da adlandırılır ve programlama dillerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örneğin, birçok programlama dili, dize işleme işlevleri kullanarak kullanıcının girdiği verileri kontrol eder veya veritabanından metin verilerini arar.

Alfasayısal işlemler arasında en sık kullanılanlar arasında dize birleştirme, alt dize alma, dize karşılaştırma ve dize değiştirme işlemleri yer alır. Bu işlemler, programlamada metin verileri üzerinde işlem yapmak için çok önemlidir ve birçok programlama dili tarafından desteklenmektedir.

Bazı programlama dilleri alfasayısal işlemleri desteklemektedir. Örneğin python programlama dilinde "upper()" komutu ile küçük harfleri büyük harfe dönüştürebilirsiniz. Biz ise bugün bu işin mantığından bahesdicez. Programlama dillerinde harflere ve karakterlere karşılık gelen sayılar vardır, bu sayıların bulunduğu tabloya ise ASCII tablosu denir.


Tablonun kaynağı: https://www.sglbl.com/2020/10/ascii-table.html


Mesela biz programımızda girilen metindeki küçük harfleri büyük harfe çevirmek istiyoruz ancak elimizde upper() gibi bir komut yok. Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle girilen metindeki harfleri tek tek alıp onları ASCII karşılığı olan sayılara çeviriceğiz. Ardından bu sayıdan 32 çıkartıcaz bunu sebebi tabloda da gördüğünüz gibi, küçük "a" nın ASCII karşılığı 97 ve büyük A nın ASCII karşılığı 65 arada 32 fark var. Bu durum hepsi için geçerli işte bu yüzden aldığımız ASCII değerinden 32 çıkartıp ASCII değerini tekrar harfe dönüştürürsek küçük harfi büyük harfe çevirmiş oluruz.

Yukarıda yaptığım açıklamanın akış şeması aşağıdaki gibidir:


Uygulama Kaynağı: http://www.flowgorithm.org/


Akış diyagramında da gördüğünüz gibi kullanıcan aldığımız mesajı for döngüsü yardımıyla harfleri tek bir indeks şeklinde alıyoruz ardından Char() methodu ile aldığımız harfi ToCode() methodu aracılığıyla ASCII tablosundaki karşılığına çeviriyoruz. Bu işlemden sonra "Bmesaj" değişkenine, ulaştığımız sayıdan 32 çıkarılmış olan değerin ASCII deki karakter karşılığını atıyoruz.

Yaptığımız akış diyagramının python programlama dilindeki karşılı ise şu şekildedir:

mesaj = input("Mesajınızı küçük harflerle giriniz: ")

for karakter in mesaj:
    asciNum = ord(karakter)
    Bmesaj = chr((asciNum - 32))

    print(Bmesaj, end=" ")

Python kodunda da gördüğünüz gibi ilk başta input ile kullanıcıdan mesajı aldıktan sonra for döngüsü ile mesaj içindeki her bir harfi karakter değerine atayarak döndürüyorum. Döngüde sırayla alınan her bir karakter önce ASCII tablosunda karşılık gelen sayıya dönüşüyor ardında bu sayıdan 32 çıkartılmış haliyle yani büyük harf şeklinde Bmesaj değişkenine atanıyor.


Bu blog yazımızda alfasayısal işlemlerden olan uppper() hazır fonksiyonunun çalışma mantığını ve algoritmasını anlattım. Takıldığınız yerlerde iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz ya da ChatGPT ye sorarsınız.

10 görüntüleme0 yorum